top of page

Cesta ke Dvorečku

Cílem projektu Dvoreček bylo vytvořit na památkově chráněné dýšinské návsi příjemné společenské a kulturní místo, které umožní místním obyvatelům i návštěvníkům z okolí setkávání s přáteli, posezení u kávy, vína či piva s něčím malým k snědku. Prostory kavárny a přilehlého dvorečku umožňují pořádání menších společenských a kulturních akcí (rodinné oslavy, firemní akce, vernisáže, výstavy, komorní koncerty, vystoupení žáků ZUŠ, různé tématické večery apod.).

Rekonstrukce objektu postaveného v první polovině 19. století, který majitelé zakoupili v původním (havarijním) stavu v květnu 2019, se uskutečnila v období duben 2020 – srpen 2021. Architektonické řešení interiéru i exteriéru je dílem plzeňského architektonického ateliéru K světu (Ing. arch. Zuzana Žahourová, Ing. arch. Matěj Smola). Hlavním dodavatelem stavební části byla firma ITOS – STAVBY s.r.o. a řada jejích subdodavatelů. Vybavení interiérů pochází z dílny Truhlářství Václav Kinkor. Moderní LED osvětlení do prostoru kavárny a dvora dodala firma LEDOS. Autorkou uměleckých děl umístěných v prostoru kavárny je česká sochařka Veronika Psotková.

 

Výsledkem společného úsilí všech zainteresovaných (včetně řady přátel a známých) je kulturní prostor, ve kterém se citlivě snoubí staré s novým a gastronomie s kulturou přesně tak, jak si na samém začátku majitelé přáli. Inspiraci pro svůj rodinný projekt načerpali zejména během svých (původně pracovních a poté hlavně soukromých) cest do sousedního Rakouska, kam se opakovaně rádi vrací, a to jak za účelem poznávání jeho přírodních a kulturních krás, tak kvůli rakouské gastronomii a vynikajícímu vínu. Právě v rakouských vinařských oblastech navštívili řadu malých rodinných gastropodniků, jejichž příjemná a neformální atmosféra lákající hosty k opakovaným návštěvám jim doslova učarovala. Projekt Dvoreček se tak stal pokusem přenést alespoň kousek oblíbené části Rakouska domů do Dýšiny.  Základem nabídky kavárny by tedy měla být káva a kávové speciality značky Julius Meinl, domácí limonády, občerstvení inspirované rakouskou kuchyní jako domácí moučníky (jablečný závin, meruňkový koláč), poctivá gulášová polévka či jednoduchá studená a teplá jídla hodící se k zejména rakouskému vínu, ale také plzeňskému pivu. Součástí nabídky by příležitostně měly být i nejrůznější speciality připravované v peci na dřevo umístěné v letní kuchyni.

bottom of page