Široký výběr vín
Objevte naši širokou nabídku vín, která vás přenese do srdce vinic. S láskou, pečlivě a osobně vybíráme vína především z Rakouska, ale nezapomínáme ani na vyhlášené oblasti Francie, Itálie a samozřejmě i Moravy. Každá láhev je pečlivě vybraná, abyste mohli zažít jedinečné chutě a vůně, které vás okouzlí. Přijďte ochutnat a najděte své oblíbené víno!

Víno z Rakouska

Rakouské vinařství je známé svou dlouhou tradicí, precizním zpracováním a důrazem na kvalitu. Vína z Rakouska vynikají čistotou, svěžestí a typickým regionálním charakterem. Dominantní odrůdou je Grüner Veltliner (Veltlínské zelené), ve větším rozsahu se pěstují také Riesling (Ryzlink rýnský) nebo Zweigelt. Díky rozmanitým klimatickým podmínkám a šetrnému přístupu k přírodě nabízejí rakouská vína nevšední chuťový zážitek. Na Dvorečku v Dýšině ochutnáte pečlivě vybraná vína z menších rodinných vinařství z oblastí Wachau, Kamptal a Weinviertel, která ztělesňují to nejlepší z rakouské vinařské tradice.

Zřejmě nejznámější a nejprestižnější vinařskou oblastí Rakouska je Wachau. Tato oblast je také zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Nachází se podél Dunaje mezi městy Melk a Krems a je proslulá strmými terasovitými vinicemi.
Vína z Wachau jsou známá svou minerální elegancí, svěžestí a dlouhou dochutí.
Pro zdůraznění jedinečnosti vín z Wachau jsou tyto rozděleny do tří kategorií, používaných výlučně pro vína z této oblasti:

Steinfeder je název lehkých a aromatických vín z vinařské oblasti Wachau. V němčině je Steinfeder (Stipa pennata) nadýchaná tráva ze strmých vinic údolí, která dala těmto vínům své jméno. Hrozny musí mít cukernatost alespoň 15 ° KMW. Mošty jsou vždy klasické suché. Obsah alkoholu těchto vín je maximálně 11,5%. Ačkoli se jedná o vína s nízkým obsahem alkoholu, díky vynikajícím klimatickým podmínkám a půdním typům ve Wachau splňují své kouzlo a své bohatství jemných nuancí chutí a vůní na nejvyšší úrovni. Svěží vína Steinfeder jsou určena k přímé konzumaci a nehodí se k delší archivaci.

Federspiel – tento název přísluší Wachauským vínům v kategorii kabinetu s cukernatostí alespoň 17 ° KMW a obsahem alkoholu mezi 11,5 až 12,5%. Tato vína jsou bez výjimky klasicky suchá a tvoří hlavní část produkce vína z oblasti Wachau. Vyznačují se okouzlujícím ovocitým charakterem s výrazným aroma. Název Federspiel pochází z historie, jedná se o sokolí vábidlo, používané v minulosti při sokolnictví k přivolání loveckých ptáků zpět k lovci. Tento způsob lovu měl v oblasti Wachau ve svých časech velkou oblibu. Plnější vína typu Federspiel jsou určena pouze ke kratší archivaci, maximálně do 5 let.

Smaragd – název pro tuto kategorii vín byl poprvé použit u vín ročníku 1986 a je určen pro nejlepší a nejcennější vína z Wachau. Hrozny těchto vín musí mít cukernatost minimálně 18.5 ° KMW a ty se daří pěstovat jen na těch nejslunějších vinicích regionu. Jméno Smaragd mají tato vína po malé, zelené ještěrce s modrou hlavičkou, která se hojně vyskytuje na terasách wachauských vinic. Je symbolem pro vína perfektní zralosti a vynikajících kvalit. Tyto zvláště drahá vína s obsahem alkoholu od 12,5% jsou vážná a plná, převážně suchá. Láhve jsou uzavírány korkovými uzávěry, dlouhými minimálně 49 mm, s vyzančeným ročníkem sklizně. Dokonce i po 25 letech archivního skladování budou tato vynikající vína poskytovat hodně potěšení. Vína s názvem Smaragd lze prodávat až od 1.května následujícího roku po sklizni hroznů. Víno Smaragd je velmi zvláštní wachauská specialita, která je vázána odpovídajícím způsobem na přísnou kontrolu výroby, lahvování a prodeje.
Na Dvorečku v Dýšině můžete ochutnat také vína z oblasti Wachau, které jsme pečlivě osobně vybrali.


Vinařství Josef Jamek
Ikona vinařství ve Wachau
Rodinné vinařství Josef Jamek, založené v roce 1910 v obci Joching, patří k nejuznávanějším producentům v rakouské oblasti Wachau.

Josef Jamek (1919–2011) byl průkopníkem výroby suchých bílých vín bez přidaného cukru a jedním ze zakladatelů sdružení Vinea Wachau, které dodnes chrání autenticitu a kvalitu místních vín.
Dnes vinařství obhospodařuje 25 hektarů vinic na prestižních polohách, jako jsou Ried Klaus, Achleiten a Liebenberg. Pěstují se zde především odrůdy Grüner Veltliner a Riesling, které dávají vzniknout vínům s výraznou mineralitou a dlouhým potenciálem zrání.
Vína z Jamek jsou vyráběna tradičními metodami s důrazem na terroir a čistotu projevu. Typická jsou pro ně označení Steinfeder, Federspiel a Smaragd, která odrážejí styl a sílu vína podle klasifikace Vinea Wachau.
V nabídce vín Dvorečku Dýšina najdete Jamek Grüner Veltliner Federspiel z jedné z nejvyhlášenějších vinic Achleiten.*



Vinařství Anton Nothnagl
Spitz an der Donau, Wachau
Rodinné vinařství Nothnagl sídlí v usedlosti "Rondellenhof" v malebné obci Spitz an der Donau v oblasti Wachau již od roku 1872. Anton Nothnagel absolvoval vinařskou školu Wein- und Obstbauschule v Křemži a firmu řídí od roku 1997. Na výrobě vína se podílí celá rodina a zapojili se i děti.
Vinice se nacházejí v nejlepších polohách ve Spitzu a pokrývají plochu 11 hektarů, rozdělenou mezi vinice Setzberg, Steinporz, Burgberg, Hartberg, Pluris, Axpoint a Spitzer Graben. Pěstují zde odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Muškát gelberský, Chardonnay, Rulandské bílé a Sauvignon Blanc.
Na Dvorečku můžete ochutnat Nothnagl Grüner Veltliner v kategoriích Federspiel a Smaragd z vinic v obci Spitz an der Donau.*



Vinařství Hiedler
Langenlois, Kamptal
Toto rodinné vinařství z Langenlois v Kamptalu vzniklo již v r. 1856. V roce 1936 zde zasadili své první veltlínské zelené v údolí. V 50. letech 20. století došlo k modernizaci a rozšíření vinařství. Od roku 1980 je vinařství v rukou již čtvrté generace. Ludwig Hiedler a jeho španělská manželka Maria Ángeles rozšířili a pozvedli rodinnou firmu na mezinárodně uznávané špičkové vinařství.
Hiedlerovi se snaží vyjádřit ve svých vínech poctivý obraz přírody. Žijí s vědomím, že velká vína mohou vyrůst pouze na Velké vinice (erste lage). Výběr té správné révy, která využije potenciál půdy.
Zavázali se k udržitelnosti. K pečlivému využívání zdrojů, které mají k dispozici. Ruční péče o vinici, využívání kompostu, výsadba barevných kvetoucích rostlin, divokých bylin a přirození nepřátelé škůdců révy zajišťují zdravé vinice. Udržují přírodní kvasinkovou flóru vinné révy a hroznů. To je rozhodující pro následující spontánní fermentaci ve sklepě. Pečlivý výběr na vinici patří k jejich filozofii bezpodmínečné kvality.
Ochutnejte na Dvorečku Hiedler Grüner Veltliner Langenloiser Tonmineral, svěží Veltlín z Langenlois.*



Vinařství se nachází v obci Zellerndorf nedaleko městečka Retz (Dolní Rakousko, oblast Weinviertel). Produkce vinařství Prechtl je poměrně široká a stabilně velmi kvalitní, hlavní specializací je ale odrůda Veltlínské zelené. Polovina produkce se nyní vyváží do deseti zemí světa. Pod označením původu „Weinviertel DAC“ se vyrábí šest variant Veltlínského zeleného – základ k tomu dává podloží, spraš a bývalé mořské dno. Lisuje se převážně bílé víno, Veltlínské zelené doplňuje Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Muškát žlutý a Sauvignon Blanc. Z červených odrůd jsou zastoupeny Zweigelt, BlaufrFrankovka a Svatovavřinecké.
Pěstování a produkci vína se tato rodina věnuje již po pět generací. Dnes jej vedou manželé Franz a Petra Prechtlovi a na chodu podniku se už podílejí i jejich děti. Jejich vinice jsou vedeny v přísně přírodním režimu, nepoužívají žádné herbicidy či umělá hnojiva, ale pouze býčí hnůj z certifikovaného zemědělství. Všechny práce ve vinici včetně odstraňování plevele jsou prováděny ručně.
Nabídka vín Dvorečku zahrnuje Prechtl Grüner Veltliner Classic, Riesling Wartberg
a hitem letních sezón je Vlašský ryzlink s obchodním označením Madame Limette.*




Při různých speciálních příležitostech, akcích a ochutnávkách máte u nás na Dvorečku příležitost vyzkoušet i další úžasná vína z rakouské produkce. Výběru vín, diskuzím s rakouskými vinaři a prezentaci jejich práce u nás na Dvorečku věnujeme skutečně významnou pozornost.

Víno z Francie

S výběrem francouzských vín nám pomáhá náš kamarád a soused Dvorečku, rodilý Francouz Julien.
Julien díky svým lokálním znalostem zajišťuje komunikaci s místními vinaři a doporučuje nám vína pro rozšíření rozmanitosti nabídky Dvorečku.
Můžete tak u nás ochutnat vína především z oblasti údolí řeky Loiry
jako např. Sauvignon Blanc z vinařství Vincent Lacour nebo suché růžové víno Rosé sec z Le Pigeonnier.*

Víno z Itálie

Itálie patří samozřejmě také k významným producentům kvalitních vín a proto ani jejich zástupci nemohou na Dvorečku chybět.
V naší nabídce najdete Prosecca z rodinného vinařství Azienda Vitivinicola De Bernard z oblasti Veneto, Pinot Grigio z vinařství Colle Corviano z regionu Abruzzo nebo také červené víno Primitivo z vinařství Masseria Borgo dei Trulli na jihu Itálie.*

Víno z Moravy

Samozřejmě je v naší vinotéce zastoupena i produkce moravských vín.
Naše nabídka z tohoto regionu potěší především milovníky polosuchých a polosladkých vín. U nás můžete ochutnat výtečná vína z rodinného vinařství Konečný Čejkovice z odrůd jako je Pálava, Hibernal nebo Tramín červený.*
* Aktuální nabídka vín se může lišit podle sezóny a aktuálních zásob. Konkrétní nabídku získáte z našeho vinného lístku nebo u obsluhy.